Troels Lund Poulsen (V) satte fokus på nye vandområdeplaner sammen med landboforeninger
Vandplaner får enorme konsekvenser
Troels Lund Poulsen (V) satte fokus på nye vandområdeplaner sammen med landboforeninger
- 28.01.2022Info om medlemskontingent
- 17.11.2021Naturtjek i Horsens Kommune
- 31.05.2021Markkvandringer MUFJO-projektet
- 29.03.2021Status på MUFJO-projektet
- 10.03.2021Årsrapporten 2020
Vandplaner får enorme konsekvenser
- De kommende nye vandområdeplaner vil få dramatiske konsekvenser for landbruget og for følgeindustrien med tab af arbejdspladser. Planerne skal stoppes, og det kan ikke gå hurtigt nok.
Det fastslog folketingsmedlem Troels Lund Poulsen (V), da han den 11. maj holdt møde om vandområdeplanerne i LandbrugetsHus i Horsens. Det skete i samarbejde med Østjysk Landboforening og Landboforeningen Odder-Skanderborg.
- Fødevaresektoren skaber 170.000 arbejdspladser, og det her rammer ikke alene landbruget men hele samfundet, sagde Troels Lund Poulsen, der slog fast, at der er behov for aktuel handling.
- Der skal handles, og det skal ske hurtigst muligt efter regeringsmagten forhåbentlig er skiftet. Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti har fremsat et landbrugsforlag med 16 konkrete punkter, der skal gøre det lettere at være landmand, og denne lovpakke vil vi arbejde på at få gennemført.
Et af de væsentligste punkter er, at landmænd skal have lov til at gødske mere. Partierne vil fjerne de danske særregler, der begrænser udledningen af kvælstof, og de vil samtidig fremsatte en handlingsplan for en ny og mere målrettet regulering, lød det.
Ramt af rammevilkår
Troels Lund Poulsen havde sammen med landboforeningerne samlet et panel af indlægsholderen, der over for de ca. 70 fremmødte fortalte om konsekvenserne af regeringens foreslåede vandområdeplaner, der lige nu er i høring. Et emne, der gik igen i alle indlæggene, var rammevilkårene, som er det helt store problem.
- Når vilkårene konstant er skrappere end de vilkår, ens konkurrenter har, er det svært. Og det er desværre situationen. Landmændene mangler egenkapital, de har et stort efterslæb på investeringer, generationsskifte er en kæmpe udfordring og det er svært at omsætte landbrug. Vi ser i dag rigtigt mange meget dygtige landmænd, der har store problemer, sagde direktør Claus E. Pedersen, Den Jyske Sparekasse.
Stor usikkerhed
Chefkonsulent Leif Knudsen, Seeges, gennemgik vandområdeplanerne for Horsens Fjord og de økonomiske konsekvenser.
- Allerede nu har vi en undergødskning i forhold til planternes behov på 20-25 procent, og der kommer nu flere restriktioner. Oplandet til Horsens Fjord bliver hårdt ramt med reduktionskrav på godt 40 procent i udledning. Ved brug af braklægning som virkemiddel skal 50 procent af arealet braklægges. Vi kan konstatere, at der er stor usikkerhed for produktionslandbrug i Horsens Fjord-området, hvor der er store reduktionskrav, sagde Leif Knudsen.
Livsværk vil smuldre
Landmand Niels Olesen, ”Strandholt” ved Horsens, fortalte, hvad vandområdeplanerne får af konsekvenser for ham og hans landbrug. Han driver landbrug med 370 hektar og en årlig produktion af 23.500 slagtesvin.
Beregningerne for hans ejendom viser, at det vil koste ham 750.000 kr., hvis han reducerer i kvælstoftildelingen, 640.000 kr. hvis han vælger at tage flere efterafgrøder ind og 875.000 kr. hvis han vælger at braklægge 48 procent af sit areal, som er nødvendigt for at leve op til kravet.
- Det bliver ikke nemt at drive landbrug på de præmisser, og jeg kan godt frygte, at vores livsværk vil smuldre. Vores mål er at drive et solidt og alsidigt landbrug i harmoni med miljøet, sagde han.
Skruen er i strammet
Planteavlskonsulent Peter Bach Nikolajsen, LMO, fortalte om baggrunden for vandområdeplanerne og målsætningerne for Horsens Fjord.
- Vandområdeplanerne lægger op til, at der skal reduceres med 7.800 tons kvælstof på landsplan, og det er især i de indre fjorde, bl.a. Horsens Fjord, at der skal ske en stor indsats. De 1.600 tons er fundet, bl.a. ved vådområder og naturprojekter, mens et tværministerielt udvalg i løbet af 2015 skal vurdere, hvordan de sidste 6.200 tons skal håndteres.
- Hvis det nu går, som det plejer, bliver der tale om dyrkningstiltag på den dyrkede flade. Skruen er i forvejen strammet, og det bliver ekstremt dyrt. Det bliver op ad bakke og meget svært at drive landbrug på de betingelser.
Skræmmende perspektiver
Direktør Christian Christensen, Hornsyld Købmandsgaard A/S, kom med indlæg om konsekvenserne for en lokal virksomhed, og han kunne berette om faldende mængder i forbindelse med foderproduktion, fordi adskillige af virksomhedens kunder ikke længere producerer.
- Den danske grovvarebranche er allerede hårdt ramt, og jeg tør slet ikke tænkte på, hvad der sker, hvis det vi hører om her, bliver til virkelighed. Det er skræmmende perspektiver
- Jeg kan godt frygte, at der ikke vil blive produceret nok i lokalområdet, og at det kan få konsekvenser. Og vi frygter samtidig for en ringere kvalitet, fordi der er mangel på protein i kornet.
Lukker og slukker
Jens Gammelgaard, formand for Landboforeningen Odder-Skanderborg, sagde, at landbrugets kapacitetsomkostninger er steget markant, og at rammevilkårene gør, at landmændene ikke kan tjene penge.
- Vi er låst på gødning, og jeg frygter, at erhvervet snart lukker og slukker i Østjylland. Det her, det er ikke en skræmmekampagne, som miljøministeren siger, det er virkelighed for landbruget. Husdyrproduktionen bliver halveret, det er fuldstændig vanvittigt.
Alvorligt og absurd
Henrik Nielsen, formand for Østjysk Landboforening, sagde, at det er vigtigt man i høringen forholder sig til det samlede reduktionskrav på 7.800 tons, selv om miljøministeren siger, at man udelukkende skal forholde sig til de 1.600 tons.
- Efter regeringens vækstinitiativer gik vi og troede, at der var mere kvælstof på vej, og derfor kom det som en stor overraskelse, at det modsatte var tilfældet. Det er dybt alvorligt og helt absurd, lød det fra Henrik Nielsen.
- Jeg forstår godt landmændenes store bekymring, for det bliver umuligt at drive landbrug under disse betingelser, lød det fra Troels Lund Poulsen, der her bliver interviewet efter mødet sammen med landmand Niels Olesen (t.h.), Horsens.