Det faglige grundlag for vandplanerne er for tyndt. Det mener vi i landboforeningerne, og det har miljøminister Esben Lunde Larsen netop erkendt. Han har samtidig sagt, at der nu skal rettes op på fejlene. En meget vigtig erkendelse fra ministeren, skriver Henrik Nielsen i dette nyhedsbrev.
Nyhedsbrev, September 2017
Det faglige grundlag for vandplanerne er for tyndt. Det mener vi i landboforeningerne, og det har miljøminister Esben Lunde Larsen netop erkendt. Han har samtidig sagt, at der nu skal rettes op på fejlene. En meget vigtig erkendelse fra ministeren, skriver Henrik Nielsen i dette nyhedsbrev.
- 28.01.2022Info om medlemskontingent
- 17.11.2021Naturtjek i Horsens Kommune
- 31.05.2021Markkvandringer MUFJO-projektet
- 29.03.2021Status på MUFJO-projektet
- 10.03.2021Årsrapporten 2020
Nyhedsbrev, September 2017
Høsten er for de flestes vedkommende i hus, i hvert fald her på egnen. I Nordjylland er situationen en anden, her mangler mange af vore kolleger stadig store arealer. Det blev en vanskelig høst, ”stop and go”, som der stod i et af landbrugsbladene. Sommeren slog aldrig for alvor i gennem, og vi måtte undvære den gode lange høstperiode, som er så vigtig for os.
Til gengæld kan vi glæde os over gode udbytter. Nu mærker vi for alvor betydningen af den øgede kvælstoftildeling, som vi har fået mulighed for. Den slog igennem i år, også selv om vi har manglet varme og sol til afgrøderne.
Vi venter stadig på det gode og stabile vejr, nu til efterårsarbejdet i marken. Det er nødvendigt for at vi kan få anlagt et ordentligt såbed. Vi er allerede i fuld gang med den kommende planteavlssæson, og jeg håber, at det gode vejr snart kommer.
I forbindelse med markarbejdet en lille opfordring om at vise hensyn ved brug af Boxer for at undgå uønsket spredning. Det rigtige valg af dyse er vigtigt, ligesom det er vigtigt kun at køre ud i stille vejr og på fugtig jord.
Mens vi har haft fokus på at få høsten i hus, har Landbrug & Fødevarer hen over sommeren bragt kronikserien ”De syv synder”, hvor der er rettet en voldsom kritik mod den måde, Aarhus Universitet har regnet på vandmiljøet. Kronikkerne har været bragt i LandbrugsAvisen, og lokalt har vi fra foreningens side bakket om kampagnen med læserbreve i Horsens Folkeblad.
Det er vigtigt, at andre end landmænd har kendskab til, hvordan tingene hænger sammen, og jeg håber, at læserbrevene kan være med til at skabe forståelse.
De syv læserbrev kan læses på vores hjemmeside: http://www.olf.dk/forside/nyheder/de-syv-synder/
Bedre økonomi for de fleste
Hvad økonomien i vores erhverv angår, kan vi heldigvis konstatere, at der generelt er blevet rettet
godt op på tingene. Det gælder inden for svineproduktionen, og selv om vi ikke er helt i mål på kvægsiden, er det heldigvis også blevet bedre her. På
planteavlssiden kunne vi dog godt ønske os lidt
bedre afregningspriser.
Trods de bedre priser er det alligevel sådan, at ikke alle landmænd oplever en stabil økonomi. Mange forhold spiller ind, og mange kæmper stadig en hård kamp for at få tingene til at hænge sammen.
Det er hårdt psykisk, når der er usikkerhed på den økonomiske front, men forhåbentlig oplever de fleste, at der er lidt mere ro på i forhold til krav og betingelser fra kreditgiverne.
God dialog i vandråd – men ikke enighed
Vandråd over hele landet arbejder i øjeblikket med at gennemgå de vandløb, som er taget med i vandområdeplanerne, hvilket er en vigtig del af aftalen om fødevare- og landbrugspakken. Opgaven er vanskelig, og der har været mange forskellige udfordringer. Vandrådene har frem til den 31. december 2017 til at få afsluttet opgaven. Indstillingerne fra vandrådene skal først gennem det politiske system i kommunerne, derfor er tidsrammen stram. Vandrådenes opgave er at bistå kommunerne i arbejdet med at kvalificere afgrænsning og udpegning af vandløb i vandområdeplanerne.
Vi er repræsenteret i vandrådet for Horsens Fjord, hvor Hedensted Kommune har sekretariatsfunktionen og samarbejder med Horsens og Odder Kommuner. Medlemmerne er fra de grønne organisationer, landbrug og skovbrug. Der er en god dialog, men der er ikke enighed om alt, og vi kan forvente, at der kommer mindretalsudtalelser.
Besøg fra København
Gennem de senere år har vi haft skolebesøg af elever fra 9. klasse på Freinetskolen i Valby, og det har vi igen i år fra den 9. til den 13. oktober.
Værterne gør et rigtigt stort arbejde og lægger sjælen i at få det bedste ud af besøget. Ud fra de tilbagemeldinger, vi får fra skolen og eleverne, får de rigtigt meget ud af dagene på landet.
Eleverne kommer ud til en række landmandsfamilier, hvor de er med i dagligdagen både ude og inde, og hvor de får et indblik i livet på en gård.
På vores generalforsamling i marts blev der fortalt om besøgene og vist billeder. Årets Initiativpris gik til Else og Harry Sand Kristensen fra Klovborg, der gennem 10 år har været værter for københavnske skolebørn i skolepraktik.
Skoleeleverne får en kæmpe oplevelse, og deres beretninger, som vi ser efter opholdet, er sjove og spændende at læse. De fortæller os, at børnene bliver gode ambassadører for landbruget i byen, hvor mange mennesker ikke kender meget til vores erhverv og til hvordan fødevarerne produceres.
Vi har brug for værter, og hvis man er interesseret, kan man henvende sig til Anne-Marie Kjær, tlf.7658 7451.
Kom og et set landbrug
Det er nu igen tid for Åbent Landbrug – 3. søndag i september, og i år er vi så heldige, at vi både har en svine- og kvægbedrift som vært. Det er Go-Gris I/S ved Laila og Jonas Würtz, Sattrupvej 12, Østbirk og Karen Margrethe og Holger Poulsen, Ejer Møllegård, Lindbjergvej 6, Ejer.
Vores opfordring til folk er, at de skal komme ud og se gårdene, og vi er glade for, at værter og hjælpere så flot byder velkommen til alle denne dag.
Til sidst et par datoer til kalenderen. Den 25/10 kommer naturformidler Morten D.D. Hansen og holder foredrag i LandbrugetsHus over emnet ”Nutidens landbrug og naturen – plads til begge dele”.
I starten af januar får vi besøg af Martin Merrild og økonomidirektør Lars Daugård fra L&F.
Med ønsket om et godt efterårsarbejde.
Venlig hilsen Henrik Nielsen
Formand for Østjysk Landboforening