Nyhedsbrev til medlemmer af Østjysk Landboforening, november 2015
Nyhedsbrev, november 2015
Nyhedsbrev til medlemmer af Østjysk Landboforening, november 2015
- 28.01.2022Info om medlemskontingent
- 17.11.2021Naturtjek i Horsens Kommune
- 31.05.2021Markkvandringer MUFJO-projektet
- 29.03.2021Status på MUFJO-projektet
- 10.03.2021Årsrapporten 2020
Nyhedsbrev, november 2015
Interessen var stor, da Landbrug & Fødevarer i begyndelsen af november holdt sit årlige delegeretmøde. Med Lars Løkke Rasmussen på talerstolen var der for første gang besøg af en statsminister, og der var også deltagelse af miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, skatteminister Carsten Lauritzen og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen.
Trods krisen var der en mere positiv stemning, end vi tidligere har oplevet. Vi fik at vide, at der arbejdes efter at gennemføre 16-punktsplanen, hvilket vi allerede har set flere eksempler på. Der blev udtrykt respekt for landbrugets betydning, det har vi hårdt brug for. I modsætning til før oplever vi nu en opbakning. Det kom til udtryk i Herning, og det var opløftende.
Nabotjek viser, vi har brug for lempelser
Fødevareministeriets nabotjek har dokumenteret, at danske landmænd har strengere miljøkrav end en række nabolande. Det er på tide, at de danske landmænd fritages for nogle af de regler, som gør, at de ikke kan være mere effektive og konkurrencedygtige. Nu har en rapport fra fødevareministeriet dokumenteret, at der er brug for lempelser af miljøreguleringen.
Landbrug & Fødevarer betegner rapporten som en dokumentation af, at danske politikere på en lang række områder har valgt at pålægge landbruget særbyrder. Rapporten sammenligner miljøkrav i Holland, Sverige, Polen, Frankrig samt delstaterne Slesvig-Holsten og Niedersachsen. Rapporten er en vigtig del i arbejdet for at give landbruget de nødvendige lempelser.
Vedligehold af vandløb
Vi har haft et meget regnfuldt efterår, og de øgede nedbørsmængder har skabt store problemer med afledning af vandet. Vi har netop holdt netværksmøde med politikere og embedsmænd fra Horsens Kommune. Et af punkterne var de vandløbsnære arealers fremtidige benyttelse, og her drøftede vi bl.a. manglende grødskæring i Gudenåen. En del lodsejere har akut store problemer, fordi vandet ikke kan komme væk fra deres marker.
Mødet endte med, at Horsens Kommune i sommeren 2016 sætter ind med øget grødeskæring i Gudenåen i dialog med lodsejerne. Et resultat, vi er meget tilfredse med og som er i tråd med det brev, der i begyndelsen af november blev sendt til alle kommuner af Eva Kjer Hansen. Budskabet i det såkaldte ”hyrdebrev” var tydeligt: Kommunerne skal som vandløbsmyndighed være sig deres ansvar bevidst. Det skal sikres, at vandløbene vedligeholdes på en måde, så det forebygges, at der sker oversvømmelse af vandløbsnære arealer med risiko for afgrødetab. Det har lodsejerne retskrav på.
Vi er glade for udfaldet af mødet og vi er meget opmærksomme på, at kommunerne skal sørge for, at vandet kan blive ledt væk, ikke alene på arealer ved Gudenåen men overalt, hvor der er problemer med manglende oprensning.
Beskyttelse af grundvand
Rundt i kommunerne udarbejdes der lige nu indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse. I Aarhus er der særdeles restriktive planer, som på det nærmeste gør det umuligt at drive landbrug. I Horsens og Hedensted følges udviklingen med grundvandsressourcerne og vandets kvalitet tæt. Både nitrat og pesticider er langt under grænsen. Vi har en god dialog med kommunerne om grundvandsbeskyttelse, og vi ønsker at være konstruktive i bestræbelserne på at passe godt på grundvandet. Det er positivt, at der i Hedensted og Horsens ikke lægges ud med skærpede krav og unødvendige dyrkningsrestriktioner.
Miljøtilsyn med dialog
På netværksmødet med Horsens Kommune drøftede vi også miljøtilsyn og miljøgodkendelser. Miljøgodkendelser er der ikke så mange af i øjeblikket, og der er ikke de helt store ventetider. Miljøtilsyn er desværre noget, der er kommet for at blive, og på mødet med kommunens folk understregede vi vigtigheden af, at der er en dialogbaseret og rådgivende tilgang til tingene.
Kom og mød ministeren
Den 7/12 bliver der lejlighed til at møde Eva Kjer Hansen ved et møde i Hammerum arrangeret af landboorganisationerne i Region Midt. Mødet kommer til at dreje sig om gødningsnormer, randzoner, vandløb, EU-regler m.m. Der bliver også oplæg ved Martin Merrild og direktør Flemming Nør-Pedersen. Mød op til et spændende møde med fokus på alt det nye, der sker.
Foredrag af Søs Marie Serup
Den 20. januar kl. 19.00 er der foredrag med Søs Marie Serup om den politiske situation og det moderne medielandskab, nærmere om dette møde senere. Mødet holdes i LandbrugetsHus.
Stor opbakning til møde om krisehåndtering
Der måtte findes ekstra stole frem, da der den 9. november var møde i LandbrugetsHus om krisehåndtering. Erhvervspsykolog Lisbeth Holt Lenskjold kom med sit bud på, hvordan vi som landmænd og landmandsfamilier kan komme gennem de svære tider. Et godt og anderledes indlæg, hvor der blev lyttet intenst, og hvor de fleste fik stof til eftertanke.
Selv om vi endnu ikke er kommet ind i december, vil jeg hermed ønske alle en glædelig jul, forhåbentlig med tid til at hygge sig og lægge dagligdagens bekymringer fra sig for en stund
Med venlig hilsen Henrik Nielsen
formand for Østjysk Landboforening