Nyhedsbrev til medlemmer af Østjysk Landboforening, december 2016
Nyhedsbrev, december 2016
Nyhedsbrev til medlemmer af Østjysk Landboforening, december 2016
- 29.03.2021Status på MUFJO-projektet
- 10.03.2021Årsrapporten 2020
- 22.01.2021Høringssvar til Horsens Kommune
- 30.10.2020Info om projektet
- 27.10.2020Nyt vedr. COVID-19
Nyhedsbrev, december 2016
Julen nærmer sig og året går på hæld. 2016 har været et år med store udfordringer, både hvad angår priser på vore produkter samt en skuffende høst. Heldigvis har priserne rettet sig, og udsigterne er positive både hvad angår mælk og kød. Det er også nødvendigt, og vi må glæde os over, at vi kan tage hul på 2017 med lidt mere optimisme end ved sidste årsskifte.
Sidst på året kom nyheden om de ”frivillige” målrettede efterafgrøder, som er en del af prisen for landbrugspakken. Det er ikke en ordning, vi er begejstrede for, og vi kan med rette stille spørgsmål til fagligheden bag ordningen, som er sat i værk for at beskytte grundvandet.
Men vi må erkende, at reglen ikke står til diskussion, og vi er nødt til at gå ind i det her og få det bedste ud af det. Hvis ikke vi når de 140.000 ha, får vi ikke lov at beholde den ekstra gødningsmængde, vi fik via landbrugspakken. Vi må prøve at få noget fornuftigt ud af efterafgrøderne, og det tror jeg også på, kan lade sig gøre mange steder. Samtidig skal det med i betragtningen, at der trods alt er tale om en kompensation på 700 kr. pr ha.
Hermed en opfordring til at sætte sig ind i reglerne og de forskellige områder samt til at få søgt til tiden i de forskellige runder. Vi holder møde om emnet den 10. januar, se vedhæftet indbydelse.
Krav i nye vandområdeplaner
En anden stor udfordring møder os i planteavlen i de kommende år. De nye vandområdeplaner stiller krav om målrettet regulering fra 2018. Det er særligt i oplande, hvor drænvand løber uden om større søer, der kan holde kvælstof tilbage, og her vil der blive stillet krav om reduktion af udvaskning.
Østjysk Landboforening deltager i et pilotprojekt, hvor vi undersøger mulighederne for at placere miljøvirkemidler uden for dyrkningsfladen, primært som minivådområder. Det foregår i oplandet til Søvind Bæk med udgangspunkt i Horsens Fjord, og ca. 30 lodsejere er involverede.
Bag projektet står Østjysk Landboforening, L&F, NaturErhverv samt Horsens Kommune. Biolog Simon Bjorholm, LMO, er tilknyttet som oplandskonsulent.
Minivådområder, vådområder og skovrejsning er nogle af de muligheder, vi har for at leve op til kravene, og der er sat statslige midler af til formålet.
Møde om pesticider
”Er pesticider ven eller fjende?” er temaet for et møde den 16. januar på Vestermølle i Skanderborg. Her lægges op til en saglig debat om emnet, se vedhæftet indbydelse.
Fjernelse af beskyttede diger
Fjernelse af markskel, der er registreret som beskyttede diger, er et emne, der med jævne mellemrum er årsag til konflikter. Det er en problematik, der bør ses på, og mon ikke tiden er moden til en lempelse af reglerne. En stor del af digerne i landskabet er beskyttede, det gælder naturligvis stendiger men også mindre jorddiger, som i realiteten ofte blot er et forhøjet markskel.
Hvis en lodsejer ønsker et dige fjernet, skal kommunerne vurdere efter kulturhistoriske, landskabelige og biologiske værdier – og må ikke vurdere ud fra driftsmæssige fordele i landbruget. Sådan er reglerne, der administreres af Slots- og Kulturstyrelsen.
Vi har set tilfælde, hvor det godt kan diskuteres, hvor stor en landskabelig og kulturhistorisk værdi et forhøjet markskel har, blot fordi det står på et gammelt kort. Vi mener ikke, at landmanden skal pålægges grundløse restriktioner, og vi mener samtidig det burde accepteres, at der ses på landbrugsmæssige interesser.
Det kan også give god mening at åbne op for, at der mod at fjerne et dige måske etableres et erstatningshegn et sted, hvor det ikke generer driften. Men vi vil samtidig opfordre til, at man ikke fjerner diger uden på forhånd at undersøge, om de er beskyttede – for blot at satse på, at man efterfølgende får en lovliggørelse. Som lodsejere har vi altid pligt til at undersøge, hvilke udpegninger der er på vores jord.
Vi vil i landboforeningen arbejde for, at reglerne vedrørende de beskyttede diger bliver moderniseret. Det skal være på en måde, så vi fortsat passer på kulturarv og miljø, men også ser på, hvor der er en reel værdi - og samtidig tager hensyn til landbrugets interesser. Med Mette Bock som kulturminister er det måske realistisk.
Foredrag om Sirius-patruljen
Til slut vil vi invitere til foredrag 24/1, hvor Martin Mogensen fortæller om sin tid i Sirius-patruljen, se vedhæftet indbydelse.
Hermed ønskes alle medlemmer en rigtig glædelig jul og et godt nytår.
Venlig hilsen
Henrik Nielsen
Formand for Østjysk Landboforening